De herrie van een boek

Ik heb een milde vorm van misofonie. Daar valt mee te leven, maar ik merk dat er over het algemeen weinig begrip is voor mensen die slecht tegen geluid kunnen: ‘Stel je niet aan, je kunt je toch gewoon ervoor afsluiten’, wordt dan gezegd. Onze maatschappij wordt helaas steeds luidruchtiger. Neem bijvoorbeeld de piepjes van de mobiele telefoon, die te horen zijn als er een bericht binnenkomt. UITZETTEN dat geluid. Of mensen op straat die anderen ongevraagd laten meegenieten van muziek uit hun mobieltje, of de buitenschilder die zijn gettoblaster laat schallen op de steiger. Gek word ik ervan.

Het is dan ook heerlijk om in de rust van je huis te kunnen wegzakken in een mooi boek. Het rare is dat een boek ook herrie maakt. Er staan dialogen in, er wordt geschoten, auto’s scheuren weg, er wordt op elkaar gescholden, er wordt gesport; je kunt het niet zo gek verzinnen of het gebeurt in een boek. Het voordeel is dat je er je eigen geluid bij kunt verzinnen, zo luid als je zelf maar wilt. Laatst las ik over een scène die zich afspeelde in een eetzaal van een kuuroord in de vorige eeuw. Ik zag niet alleen de grandeur van wat ooit is geweest, maar hoorde ook heerlijk geroezemoes in mijn hoofd. Maar die was ook weer weg toen ik de bladzijde omsloeg. Dat is het fijne van een boek: je kunt je eigen herrie creëren, die je ook weer zo uitzet.

Boeken lezen en horen: wat een genot!

En de wereld? Die draaide door!

In Trouw van zaterdag 2 februari de rubriek van BAS&BOS kijken tv, over de week van DWDD: ‘het was geen topweek voor Matthijs van Nieuwkerk’. Toevallig had ik deze week ook het merendeel van de besproken afleveringen gezien (waarom ik kijk, tja?) en was ik het volledig met Renate van der Bas eens. Alleen is zij het dieptepunt van de DWDD-week vergeten te vermelden. Het interview – mag het zo heten? – met Theo Janssen en Marcel van Roosmalen over het boek Op pad met de dikke prins dat Van Roosmalen heeft geschreven over de voormalige stervoetballer. Waar gaat het boek over? Nou, eigenlijk over ‘hoe maak ik een boek over een voetballer die niets te vertellen heeft’, volgens de schrijver. We krijgen te horen dat Janssen eindelijk een journalist toestemming had gegeven om zijn verhaal te vertellen. Een boek dat hij niet heeft gelezen – ‘ik was er immers bij’ – en zelfs niet, zo blijkt in de uitzending, in zijn handen heeft gehad. Eigenlijk is hij helemaal niet geïnteresseerd in het boek. Veel reclame zal hij ook niet maken. Alhoewel. Als het gaat over de journalist die het moeilijk heeft om Theo aan het praten te krijgen ‘journalist die achter de feiten aanhobbelt’ – dan zegt Theo dat dat niet erg is, want ‘hij krijgt 50%’. En als later Matthijs vertelt dat de fans Theo eigenlijk een nog grotere carrière hadden toegewenst, dan zegt hij: ‘als de fans mij meer gunnen, dan moeten ze het boek kopen’.
Zijn er dan helemaal geen nieuwtjes waar de echte voetbalfan op heeft gewacht? Tuurlijk wel. Hij ging weg bij Ajax omdat het hem veel te vermoeiend was elke dag naar Amsterdam te reizen (om met Davina Michelle te spreken: ‘het duurt te lang’) en dat hij destijds niet geïnteresseerd was in het Nederlands elftal. Er waren toen veel betere voetballers en hij zou dan toch alleen maar op de bank hebben gezeten.
En de journalist, die zit er een beetje treurig bij zit, zal blij zijn als de officiële presentatie is geweest. Hij vindt het wel fascinerend dat er nu een boek is dat duidelijk maakt hoe Theo Janssen in het leven staat. Een mens kan toch niet wachten!

De betere boekhandel zal in ieder geval wel blij zijn: weer een boek dat in stapels op de tafel kan.

Voor boeken die ertoe doen kunt u terecht op www.uitgeverijdegraaff.nl

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!