Verwacht

978 94 93127 09 8

Het landschap verstaan

Een zoektocht naar betekenis in het spoor van Zen and the Art of Motorcycle Maintenance

Wim de Haas
ISBN 978-94-93127-09-8
Geïllustreerd
Circa 192 pag. / € 25,50

Verschijnt: najaar 2021

 Landschap is overal. In de stad, op de zee, in de bergen, op het platteland. Elke omgeving die ons aanspreekt, op een positieve of negatieve manier, wordt landschap. Het landschap verbindt ieders persoonlijke geschiedenis aan grotere maatschappelijke ontwikkelingen. Wat betekent dit voor een vol land dat worstelt met zijn identiteit? Kunnen we het landschap een grotere rol laten spelen bij het inrichten en beheren van ons land?
Om dat te onderzoeken is Wim de Haas op zoek gegaan naar de betekenis van het landschap. Zijn reisgids daarbij was het boek Zen and the Art of Motorcycle Maintenance van Robert Pirsig. Aan de hand van dit klassieke boek gaat hij op zoek naar wat het land­schap kan betekenen voor deze tijd en hoe de samenleving met het landschap moet omgaan.
Tijdens deze zoektocht wordt duidelijk dat we het landschap moeten opvatten als een taal. Leren we deze verstaan, dan horen we de verhalen die in het landschap besloten liggen en een gids kunnen vormen voor het beheer en de inrichting van onze omgeving. Dat vereist oefening, niet zozeer van individuen, maar vooral van de maatschappij. Oefening impliceert het aandachtig en voorzichtig omgaan met omgeving.
De reis mondt uit in dit boek waarin uiteindelijk de steden, dorpen, bossen, weiden, akkers en duinen zelf het woord nemen en duidelijk maken wat zij van de mens verwachten.

Wim de Haas werkt bij Wageningen Environmental Research, het kennisinstituut voor de groene leefomgeving van de Wageningen University & Research (WUR) en doet onderzoek naar de relatie tussen mens, natuur en landschap. Eerder werkte hij bij de KNAW en het Ministerie van LNV. Hij publiceerde onder meer het boek Planning als Gesprek.

 

978 94 93127 14 2Bedrog in de biologie

Van parasitaire planten tot de geheimen van het geheugen

Marijke Lammers, Kaj Meekma, Solin Wanders (redactie)
Julia Blok, Ayla Hensgens, Maud van Hooff, Daan Jägers, Jorn Knuit, Kyra Liefers, Viktor Loomans, Merel Slotboom,
Dieuwertje Tannemaat, Peter Uljee
ISBN 978-94-93127-14-2
216 pagina's / € 17,50
Verschijnt september 2021

Eerlijk duurt het langst … toch?

Wie denkt dat bedrog in de biologie meer uitzondering dan regel is, komt bedrogen uit. Hoewel je er waarschijnlijk nooit bij stilstaat, is bedrog overal om ons heen. Niet alleen bij de mens, maar ook in de natuur wordt continu bedrogen. Van onzichtbare octopussen tot vogels die een kettingzaag nadoen, iedereen probeert elkaar te misleiden. Dat bedrog zo veel voorkomt is iets wat mij fascineert. Hoe werkt de meesterlijke camouflage van de octopus? En waarom doen vogels kettingzagen na? Waarom wordt er überhaupt zoveel bedrogen? Aan de hand van verschillende voorbeelden neem ik, een biologiestudent, jou mee op zoek naar de mysteries van misleiding in de biologie. In het boek Bedrog in de Biologie ontmaskeren wij samen de oplichters van de natuur!

 

 

Binnenkort meer over andere te verschijnen boeken die ertoe doen.