Verwacht

978 94 93127 09 8

Het landschap verstaan

Een zoektocht naar betekenis in het spoor van Zen and the Art of Motorcycle Maintenance

Wim de Haas
ISBN 978-94-93127-09-8
Geïllustreerd
Circa 192 pag. / € 25,50

Verschijnt: najaar 2021

 Landschap is overal. In de stad, op de zee, in de bergen, op het platteland. Elke omgeving die ons aanspreekt, op een positieve of negatieve manier, wordt landschap. Het landschap verbindt ieders persoonlijke geschiedenis aan grotere maatschappelijke ontwikkelingen. Wat betekent dit voor een vol land dat worstelt met zijn identiteit? Kunnen we het landschap een grotere rol laten spelen bij het inrichten en beheren van ons land?
Om dat te onderzoeken is Wim de Haas op zoek gegaan naar de betekenis van het landschap. Zijn reisgids daarbij was het boek Zen and the Art of Motorcycle Maintenance van Robert Pirsig. Aan de hand van dit klassieke boek gaat hij op zoek naar wat het land­schap kan betekenen voor deze tijd en hoe de samenleving met het landschap moet omgaan.
Tijdens deze zoektocht wordt duidelijk dat we het landschap moeten opvatten als een taal. Leren we deze verstaan, dan horen we de verhalen die in het landschap besloten liggen en een gids kunnen vormen voor het beheer en de inrichting van onze omgeving. Dat vereist oefening, niet zozeer van individuen, maar vooral van de maatschappij. Oefening impliceert het aandachtig en voorzichtig omgaan met omgeving.
De reis mondt uit in dit boek waarin uiteindelijk de steden, dorpen, bossen, weiden, akkers en duinen zelf het woord nemen en duidelijk maken wat zij van de mens verwachten.

Wim de Haas werkt bij Wageningen Environmental Research, het kennisinstituut voor de groene leefomgeving van de Wageningen University & Research (WUR) en doet onderzoek naar de relatie tussen mens, natuur en landschap. Eerder werkte hij bij de KNAW en het Ministerie van LNV. Hij publiceerde onder meer het boek Planning als Gesprek.

 

978 94 93127 11 1

De draad weer oppakken
over leven met een psychische diagnose

Marcia van Marion
ISBN 978-94-93127-11-1
Ca. 128 pag. / € 21,50

Verschijnt: najaar 2021

 

Marcia van Marion (Zaandam, 1972) is hogeschooldocent en werkte eerder als zelfstandig organisatieadviseur, trainer en coach. Ze is arbeids- en organisatiepsycholoog en studeerde bedrijfskunde.
Als ervaringsdeskundige en ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma, maar ook in de politiek zet zij zich in om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan met werkgevers, beroepsgroepen en studenten, en door te trainen, lessen te verzorgen of een spel te begeleiden.
Marcia raakte op haar 38ste voor het eerst ernstig psychisch ontregeld. Drie opnames en zeven diagnoses staan in haar psychiatrisch curriculum vitae van de daaropvolgende tien jaar. Ze is ervan overtuigd dat psychische kwetsbaarheid een normaal verschijnsel is in de samenleving en dat we het ook als zodanig moeten beschouwen. Het kan iedereen overkomen en betekent niet dat je voor de rest van je leven gebrandmerkt bent of je ervoor moet schamen.
Marcia is getrouwd, heeft twee kinderen en woont en werkt in het midden van het land.

 

Wie is er nou eigenlijk gek?
De cliënt, de psychiatrie, of de maatschappij?

Ewout Kattouw
ISBN 978-94-93127-15-9
Ca. 160 pag./ € 23,50

Verschijnt: najaar 2021

Hoe kan het dat een jonge man met adolescentieproblematiek ruim twintig jaar chronisch psychiatrisch patiënt werd, 22 verschillende diagnoses kreeg en ruim 40 verschillende psychiatrische medicijnen voorgeschreven kreeg, en wat zegt dit over het functioneren van de geestelijke gezondheidszorg?
In dit boek beschrijft Ewout Kattouw zijn lange weg in de psychiatrie en hoe hij hier uiteindelijk weer uit kwam. Dit doet hij aan de hand van zijn herinneringen, zijn eigen dossier en interviews met zijn naasten en oud-behandelaars.
Hij stelt zichzelf, en de lezer, de vraag: ‘wie is er nou eigenlijk gek?’ Is hij zelf gek, is de manier hoe er in de geestelijke gezondheidszorg wordt gewerkt gek, of zit de gekte in de manier hoe we onze maatschappij vorm hebben gegeven?
Om hier antwoorden op te vinden ging hij in gesprek met onafhankelijke deskundigen zoals Jim van Os, Trudy Dehue, Paul Verhaeghe, Dick Bijl, Philippe Delespaul en anderen.

Binnenkort meer over andere te verschijnen boeken die ertoe doen.

 

 

 

 

Uitgeverij De Graaff - boeken die er toe doen!